Wednesday, 22 April 2015
Resepi Roti Burger Dan Hot Dog oleh Chef Obie
TEPUNG GANDUM 800 GM
GULA 40 GM
GARAM 10 GM
YEAST 18GM
SUSU TEPUNG 50GM
FORMAT / Bread Improver 10GM
BUTTER/MENTEGA 100GM
AIR 450ML
Cara Membuat :-
Adun Tepung, garam,gula , yeast, susu tepung dan format , masukkan air uli sehingga menjadi doh. Tambah Butter / mentega –uli doh sehingga lembut . Biar ia naik selama 45 minit @ berganda saiznya. Bahagikan doh menjadi 80gm untuk Roti Burger, manakala untuk soft roll 40gm. Bentukkan bebola dan griskan dulang pembakar. Biar ia naik selama 15 minit.Kemudian ratakan sedikit biarkan ia menaik .Sapukan dengan air/susu dan taburkan sedikit bijan/sesame ke permukaan.
Bakar pada suhu 190’ c selama 12-15 minit
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment