Tuesday, 21 April 2015
Resipi Biskut Oat Cornflakes
Bahan-bahan:
1 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk tepung jagung
1/2 cawan oat yang dikisar halus(boleh juga lebihkan serbuk oat dan kurangkan tepung gandum)
1 mangkuk oat kasar
250g butter (boleh tambah lagi jika kurang)
1 1/2 mangkuk gula castor (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
1 biji telur
1 sk esen vanila
2 genggam cornflakes di ramas kasar
*Optional- Coklat bar yang dicincang halus atau coklat cip
*Optional- 3-4 sb serbuk coklat
Cara-cara:
1. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk oat yan dikisar halus, oat kasar, esen vanilla & telur kedalam satu bekas dan gaul sebati.
2. Kemudian masukkan butter sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan boleh dikepal. Kemudian masukkan cornflakes & coklat bar yang telah didadu dan gaul sebati.
3. Kemudian bentukkan bulat² kecil dan letak di atas loyang dan kemudian boleh ditekan permukaan atas biskut dengan hujung garfu.
4. Masukkan ke dalam oven dan dibakar lebih kurang 10-15 min atau sehingga keperangan
5. Setelah masak sejukkan di atas redai dan boleh disimpan di dalam bekas yang kedap udara
Selamat mencuba!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment