Monday 25 May 2015

RESEPI PARI BAKAR SAMBAL

 
 




Bahan-bahannya:
● 15 btg cili kering ( atau lebih ) potong & rendam
● 3 biji bawang besar
● 2 biji bawang putih
● 1/2 cm belacan
● 1 biji tomato
● Kisar semua bahan hingga halus

● 1/2 kilo ikan pari cuci kemudian salut ngan asam jawa tanpa air. Ada orang rendam 5 minit dalam air kapur utk hilangkan hancing.
● Bila hendak guna ikan pari dicuci bersih
● beberapa helai daun pisang
● 3 biji atau lebih limau kasturi
( utk perah atas ikan )
● Daun ketumbar ( racik kasar )
● Garam

Caran-caranya: 
1. Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik minyak. gaul rata jgn sampai hangus. masukkan garam dan perasa. bila dah garing , angkat dan ketepikan.

2. Alas daun pisang diatas dulang pembakar . letak sedikit sambal kemudian letak ikan. tutup ikan dgn sambal skali lagi. bakar ikan hingga masak.

3. Perahkan limau dan taburkan daun ketumbar bila hendak hidangkan.

Selamat mencuba

No comments: