Wednesday, 22 April 2015

PUDING TRIFFLE






2 gulung swissroll coklat @ perisa kesukaan
1 tin buah-buahan campuran
2 cwn susu cair
3 cwn air
1 cwn tpg kastard
1/2 cwn gula(boleh kurangkn@tambah)
1 kotak @ 1 peket jelly crystal nona (strawberry)

-Potong kek susun dlm bekas
-Tapis buah-buahan,air buah tuang ke atas kek.Ketepikan
-Campur tpg kastard,gula,susu cair & air.kacau ats api kecil hingga pekat
-Tuang kastard ke atas kek & tabur buah-buahan
-Masak jelly ikut arahan di kotak & tuangkn keats kastard perlahan2
-Tabur buah-buahan hiasan,sejukkan

SELAMAT MENCUBA smile emoticon

KERABU MANGGA ALA THAI Resepi dari RAsa




Waktu memasak: 10 minit
Saiz hidangan: 4 orang

BAHAN-BAHAN:
2 biji mangga muda l diracik halus
1 kuntum bunga kantan
4 biji bawang merah
30gm udang kering l direndam dan dikisar halus
50gm kacang tanah l digoreng dan ditumbuk halus
2 biji cili merah l dibuang biji dan dihiris halus
1 batang serai l dihiris halus
2 sudu makan sos ikan


CARA MEMASAK:
1. Racik mangga muda sehingga halus.
2. Campurkan semua bahan hiris bersama kesemua bahan lain.
3. Sedia dihidang.

Resepi Roti Burger Dan Hot Dog oleh Chef Obie






TEPUNG GANDUM 800 GM 
GULA 40 GM
GARAM 10 GM
YEAST 18GM
SUSU TEPUNG 50GM
FORMAT / Bread Improver 10GM
BUTTER/MENTEGA 100GM
AIR 450ML

Cara Membuat :-

Adun Tepung, garam,gula , yeast, susu tepung dan format , masukkan air uli sehingga menjadi doh. Tambah Butter / mentega –uli doh sehingga lembut . Biar ia naik selama 45 minit @ berganda saiznya. Bahagikan doh menjadi 80gm untuk Roti Burger, manakala untuk soft roll 40gm. Bentukkan bebola dan griskan dulang pembakar. Biar ia naik selama 15 minit.Kemudian ratakan sedikit biarkan ia menaik .Sapukan dengan air/susu dan taburkan sedikit bijan/sesame ke permukaan.

Bakar pada suhu 190’ c selama 12-15 minit

CHOCOLATE CAKE with CREAM CHEESE FILLING





★Kaedah kek tanpa mixer!
★Cuma guna bekas saiz sederhana atau mangkuk bersesuain utk menggaul smua bahan.

(A)
2 cwn tepung kek (self rising)
1 1/2 cwn gula castor
1 cwn serbuk koko
4 sudu besar tpg jagung
Secubit garam
1 1/2 sudu teh baking soda
3/4 sudu teh baking powder

Cara2
Semua bhn2 kering (A) digaul sebati. Blh guna sudu
(B)
1 cwn minyak masak
1 cwn susu segar (susu kotak)
4 bj telur
80 ml air suam
200g coklat masakan (potong kecil)

Cara2
1. Masukkn bahan (B) satu persatu ke dlm (A) dimulakan dgn minyak masak dn susu. Gaul rata.
2. Masukkn telur dn gaul rata.
3. Tuang air suam dn gaul adunan hingga sebati. Adunan akn jd pekat dn likat.
4. Kemudian blh lah masukkn 200g coklat masakan sbgai penambah 'wow factor' dlm kek... rasa lbh umph! Klau xde pn xpe...
5. Tuang dlm loyang 9 inci. Gris dulu atau alas kertas mnyak.
6. Bakar 175°c selama 50-60 mnt ikut oven masing2.
7. Sejukkn kek sblm nk letak filling creamcheese dn tuang coklat toping
------------------------------------

CHOCOLATE TOPING
200g coklat masakan
200g whipping cream
★panaskn whip cream dgn kaedah double boile. Masukkn coklat masakan yg tlh diricik halus. Kacau hingga smua cair sempurna.
------------------------------------

CREAM CHEESE FILLING
250g cream cheese
100g buttercup
100g gula ising
★pukul smua bahan hingga sebati.


Sumber : Facebook

Tuesday, 21 April 2015

Resepi Bar Bounty Simple dan Sedap





Bahan-Bahan:

 400g coklat - Boleh guna coklat cadbury atau jenama lain.
 Kelapa kering/parut
 susu pekat manis



Cara Membuat:

1. Cairkan coklat dengan kaedah double boiled.

2. Gaulkan kelapa dengan susu dan gumpalkan. Agak-agak sahaja berapa banyak kelapa dan susu supaya gumpalan tak terlalu basah atau terlalu kering.

3. Simpan sekejap bahan dalam peti sejuk lebih kurang 20 minit.

4. Keluarkan bar dan celupkan ke dalam coklat cair dan bekukan sekali lagi selama 15 minit.

~ Selamat Mencuba ~

Resepi Kek Minyak




Bahan-Bahan

5 biji telur
1/2 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder.
1 cawan susu pekat
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak masak
1 sudu teh esen vanila
pewarna


Cara-cara

1.Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.

2.Masukkan susu pekat,garam dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.

3.Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.

4.Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata.

5.Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.

6.Bakar pada suhu 170 darjah selama 40-45 minit atau sehingga masak.

Resepi Biskut Swiss Tart Sedap








Bahan-bahan

225 gm butter 
120 gm gula ising 
1 biji telur
275 gm tepung gandum
75 gm tepung jagung
1 st vanilla
Badam cincang
Jem strawberry dibeli di kedai bakery (untuk buat tart)


Cara - cara
Pukul butter dengan gula 3 minit,masukkan esen.
Masukkan campuran tepung dan sedikit demi sedikit masukkan telur yang telah dipukul terlebih dahulu.Sekiranya adunan masih lembik jangan risau masukkan sedikit lagi tepung.
Sediakan petitin dengan mangkok kertas,paipkan berpusar dengan nozle berbentuk bunga mcm buat semprit ,hiaskan dengan jem dan taburkan badam cincang.
Dibakar hingga masak.
Adunan ini boleh menghasilkan sebanyak lebih kurang 135 biji tart.

BISKUT SMARTIES SEDAP DAN MUDAH




Bahan-Bahan

200 gram butter

50 gram gula icing

150 gram tepung gandum

50 gram tepung jagung

1 suduteh esen vanila

Cara:

Pukul mentega dengan gula, sehingga sebati dan kembang.

Masukkan tepung, gaul rata.

Masukkan kedalam piping bag . Piping ke atas dulang

Hiaskan dengan coklat smarties.

Bakar sehingga di bahagian bahagian bawah kekuningan .




Ingin Kurangkan Bil Elektrik Anda? Klik Disini!

Kerabu Daging Pedas




BAHAN-BAHAN:

200 gm daging lembu | direbus sehingga empuk
3 biji cili merah | dihiris halus
3 biji cili hijau | dihiris halus
2 batang serai | dihiris halus
4 biji cili padi | dihiris halus
2 helai daun limau purut | dihiris halus
1 kuntum bunga kantan | dihiris halus
3 sudu makan sos pranom
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK:


1. Ambil daging yang telah direbus dan siat halus-halus.
2. Kemudian gaul dengan cili merah, cili hijau, cili padi, bunga kantan, serai, dan daun limau purut. Gaulkan sehingga rata.
3. Kemudian masukkan sos pranom dan garam secukup rasa.
4. Sedia untuk dinikmati.

Sagu Gula Merah LADYLISTA



Bahan-Bahan
Sagu Rm1.00
Pewarna (ikut kesukaan)
Gula merah 1 1/2 cawan
Daun pandan sehelai
Susu ideal


Cara pembuatan
Rendam sagu dahulu lebih kurang setengah jam.
Bila sagu dah kembang, masak sagu dalam periuk.gunakan senduk kayu untuk kacau.Tambah sedikit pewarna (ikut suka merah,hijau atau oren ka)
Sentiasa kacau.Jangan biar.kalau nampak kering tambahkan sedikit air dan kacau lagi 10 minit.
Kadang kadang sagu nampak putih dan tak masak kan? Untuk bagi sempurna dan cantik pindahkan sagu dalam periuk lain dan kukus.
Sementara itu, masak gula merah dan pandan dalam satu periuk.bila dah mendidih, tutup.tapiskan.
Boleh lah hidangkan sagu dan gula merah dicampur dgn susu ideal.makan sejuk sejuk... 


SELAMAT MENCUBA!!

Resepi Kuih Rempeyek Sedap



Bahan-bahan:

2 cawan tepung beras
100 gm kacang tanah
Sesudu teh jintan putih
Sesudu teh jintan manis
Sesudu teh ketumbar
2 cawan santan
Sesudu teh kapur makan
2 sudu teh gula
Sesudu teh garam
60 gm ikan bilis
Minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan:
1.Bersihkan dan toskan kacang tanah.
Bancuh tepung beras dan masukkan semua bahan.

2.Panaskan minyak atas api yang sederhana besar.
Dengan menggunakan acuan tuangkan adunan tadi ke atasnya
dan taburkan beberapa biji kacang tanah dan ikan bilis.

3.Apabila agak keperangan, angkat dan toskan.
Siap!

Selamat mencuba

RESEPI APAM MEKAR



Bahan-bahan :
2 biji telur
1 cawan gula
1 sudu teh ovalett
1 cawan air ais krim soda (brand F&N)
2 cawan tepung gandum
sedikit esen vanila
Pewarna kesukaan
paper cup


Cara memasak
1. Pukul telur n gula sampai hancur n kembang

2. Masukkan ovalett sampai adunan jadi putih gebu

3. Masukkan esen vanilla

4. Pastu masukkan air ais krim soda

5. Pukul sebentar then masukkan tepung & pukul sampai sebati

6. Lepas tu bahagikan adunan kepada beberapa bahagian then letaklah kaler kesukaan puan2..

7.Pastu masukkan ke dalam paper cup pastu kukus dalam tempoh 10 minit dengan api sederhana

dah siappp..


Selamat Mencuba!!

SAMBAL GORENG IKAN BILIS TAHAN LAMA



Bahan bahan

Cili Kering 250 grm
Bawang Ros 1 kg (bawang besar pun boleh tapi lama nak kering)
Bawang Putih 2 biji labu
Ikan Bilis 1/2 kg
bahan ikut suka berapa nak letak;
Garam
Gula
Asam Keping

Cara
Goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan
Blander cili kering bersama bawang ros dan bawang putih. Boleh juga digantikan dengan bawang besar tetapi lambat laa nak tunggu sambal menjadi garing..lagi satu bawang ros memberi rasa yang sangat istimewa kepada sambal goreng tersebut..
Panaskan minyak, tumis cili dan bawang tadi hingga kering dan masukkan gula, garam dan asam keping tadi.. dan kacau sehingga sambal menjadi garing..barulaa dimasukkan ikan bilis tadi..
Gaul rata dan tutup api..sejukkan. Baru simpan dalam bekas kedap udara untuk mempertahankan kerangupan ikan bilis tersebut..

Resepi Ayam MANJA Goreng Korea



Bahan-bahan tempatan.
Bahan-bahan:
ayam 8 ketul
tepung gandum 1 cawan
tepung beras 1 cawan
bikarbonat soda 1 camca teh
sebiji telur
1 sudu kecil black pepper
3 ulas bawang putih
garam
madu/gula
cuka (jika ada)
sos tomato 4 sudu besar
serbuk cili/ cili kisar 2 sudu besar
bijan yang diigoreng tanpa minyak (aku ni tak de bijan)
minyak untuk deep fry

Cara membuatnya:
campur tepung gandum,tepung beras dan bikarbonat soda dan gaulkan
pukul telur bersama black pepper dan gaulkan ayam bersama telur

kemudian golekkan ayam pada campuran tepung tadi dan goreng hingga kuning keemasan

kemudian buat sosnya pula

tumbuk bawang putih dan tumis bersama cili kisar tadi hingga garing
kemudian masukkan sos tomato, cuka, madu/gula, garam dan gaul rata
jangan campur air supaya kerangupan ayam lebih tahan lama dan tidak berair
kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi ke dalam sos yang dimasak
gaul rata hingga sos menyaluti seluruh ayam yang ada dan tabur bijan

Sumber : Resepi Orang Kampung

Resepi Roti Bawang Putih (Garlic Bread) by Resepi Bonda





Bahan-Bahan:

4 keping roti gardenia
3 ulas bawang putih
4 sudu besar buttercup
sedikit hirisan daun parsley
sedikit serbuk lada hitam


Cara Memasak:

1. Masukkan bawang putih dalam aluminium foil dan bakar dalam oven selama 15 minit dengan suhu 180 darjah celcius.

2. Setelah dibakar,ketuk dan cincang bawang putih dan masukkan ke dalam butter.

3. Cairkan butter dalam oven dan setelah cair, masukkan hirisan daun parsley,lada sulah dan kacau rata.

4. Sapukan pada roti dan bakar selama 10 minit.

5. Sedia dihidang bersama sup cendawan.

Dada Ayam Isi Keju





Bahan :

1 bahagian fillet daging dada ayam, belah dua jangan sampai putus
1 keping keju
1 bh telur
2 camb tepung sagu
50 gr bread crumbs

Rempah :

1/4 camt lada
1/4 camt garam
1 biji bawang putih, dadukan

Cara Membuat :
Fillet daging dada ayam diperap rempah. Diamkan 10 minit.
Dalam posisi daging terbelah, letakkan keju. Kemudian tutup kembali daging ayam tersebut.
Taburi daging dengan tepung sagu. Lalu basahi dengan telur.
Gaulkan dalam bread crumbs dan goreng hingga berwarna kuning perangan.

RESEPI ROTI CANAI DAN ROTI BOOM





Bahan-bahan;
1 kg tepung gandum
2 1/4 cwn air
3sdb susu pekat
3sdb gula
1sdb garam mesin
1sdb marjerin
1bj telor
Sedikit kunyit serbuk

Cara-cara;
Satukan air, susu , gula, garam,telor dan serbuk kunyit..kacau biar garam dan gula larut..masukkan gandum sedikit demi sedikit sambil gaul hingga sebati..uli sebati.masukkan marjerin..uli lg hngga sebati dan doh mnjadi kental dan tidak melekat di tangan. Bulat-bulatkan.susun dlm loyang..tutup dgn plastik selama 40 min.
Sapu marjerin pd setiap doh..susun dlm periuk yg disapu marjerin..peram 4@5 jam sebelum tebar..


SELAMAT MENCUBA

Biskut Arab Awesome!



Bahan-bahan
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau

Cara Penyediaan
1.Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2.Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
4.Bentukkan adunan saperi bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
5.Masukan adunan dalam paper-cup kecil.
6.Bakar pada suh 180'c selama 25 - 20 minit

Resepi Kaswi @ Kasuwi Mudah dan Lazat



Bahan-bahannya:

(A)

1. Tepung gandum ~ 1 setengah cawan
2. Tepung jagung/sagu ~ Setengah cawan
3. Gula merah ~ 2 cawan
4. Garam halus ~ Suku camca kecil
5. Air ~ 4-5 cawan atau secukupnya (ikut lembut)
6. Kapur makan (bancuh dengan sedikit air) ~ Suku camca teh

(B)
1. Garam halus ~ Secukupnya
2. Kelapa muda ~ diparut (putih sahaja) untuk hiasan dan penambah rasa

Cara membuatnya:
1- Campurkan kesemua bahan (A) ke dalam bekas kecuali air dan kapur.
2- Tuang air sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan-lahan hingga sebati dengan pemukul telur. Masukkan air kapur, kacau lagi.
3- Tapiskan bancuhan tadi ke dalam jug plastik supaya mudah untuk dituang ke dalam acuan (kecil).
4- Tuang bancuhan ke dalam acuan kecil yang telah disapukan sedikit minyak.
5- Kukus selama 15-20 minit. Sebaik sahaja dikeluarkan dari pengukus, segera tuangkan lebihan air dari atas kuih sekiranya ada.
6- Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan.
7- Hidangkan bersama bahan (B) (yang telah digaul rata) mengikut cara anda.
Jumlah hidangan:
Lebih kurang 38 biji (acuan lompang)

Nota:
- Sekiranya anda menggunakan loyang (7 inci), kukus selama 30-45 minit.
- Jika anda tidak suka manis boleh kurangkan sedikit sukatan gula merah.
- Anda boleh juga mencairkan dahulu gula merah dengan 1 cawan air di atas api (sehingga gula cair) dan kemudian biarkan suam sedikit dan ditapis sebelum dicampurkan ke dalam bahan lain.
- Warna kuih juga bergantung kepada jenis dan jenama gula merah yang anda guna.

Resipi Biskut Oat Cornflakes




Bahan-bahan:

1 mangkuk tepung gandum
1 mangkuk tepung jagung
1/2 cawan oat yang dikisar halus(boleh juga lebihkan serbuk oat dan kurangkan tepung gandum)
1 mangkuk oat kasar
250g butter (boleh tambah lagi jika kurang)
1 1/2 mangkuk gula castor (boleh kurangkan kalau tak suka manis)
1 biji telur
1 sk esen vanila
2 genggam cornflakes di ramas kasar

*Optional- Coklat bar yang dicincang halus atau coklat cip
*Optional- 3-4 sb serbuk coklat

Cara-cara:

1. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk oat yan dikisar halus, oat kasar, esen vanilla & telur kedalam satu bekas dan gaul sebati.

2. Kemudian masukkan butter sedikit demi sedikit dan gaul sehingga adunan boleh dikepal. Kemudian masukkan cornflakes & coklat bar yang telah didadu dan gaul sebati.

3. Kemudian bentukkan bulat² kecil dan letak di atas loyang dan kemudian boleh ditekan permukaan atas biskut dengan hujung garfu.

4. Masukkan ke dalam oven dan dibakar lebih kurang 10-15 min atau sehingga keperangan

5. Setelah masak sejukkan di atas redai dan boleh disimpan di dalam bekas yang kedap udara

Selamat mencuba!!

Resepi Kuih Lapis Pandan Sedap



Bahan-bahan :

1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sduu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
4 1/2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam

(Bahan B)

Perisa pandan - boleh juga menggunakan jus pandan
pewarna hijau

Cara Penyediaan

Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian

Masukkan perasa pandan dan pewarna hijau dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.

Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.

Masukkan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus elama 5 minit.

Lapiskan pula 1 senduk adunan hijau dan kukus lagi selama 5 minit.

Lapiskan lagi adunan putih dan hijau berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 15 minit ).

Sejukkan dan bolehlah dipotong.

PUDING COKLAT SEDAP DAN MUDAH



Bahan-bahan: 

20 gram agar-agar tali 
5 cawan air
1 tin susu pekat manis
1/2 cawan gula
1/2 cawan koko - bancuh dengan sedikit air panas

Cara: 

1. Rendam agar-agar 1 jam atau lebih.
2. Cuci bersih agar-agar dan toskan.
3. Masak agar-agar dengan 5 cawan air hingga larut.
4. Masukkan gula dan susu pekat manis. Kacau hingga larut. Pastikan api yang digunakan tidak terlalu besar.
5. Tambahkan larutan koko. Kacau sebati.
6. Masak hingga mendidih dan tuang ke dalam acuan yang digemari.
7. Sejuk beku sebelum dihidangkan.

Resepi Puding Keju Karamel



Bahan-bahan :
Bahan karamel
3 sudu besar gula

Cara-Cara
Buat karamel dengan menghanguskan gula dalam loyang tahan panas. Apabila gula telah cair dan bertukar kepada warna perang, gerak-gerakkan loyang supaya karamel sekata. Ketepikan dan biar karamel membeku.

Bahan Puding
-4 biji telur
-1 tin susu cair
-4 sudu besar susu pekat manis
-100gm cream cheese
-80ml whipping cream
-1/2 sudu besar sunquick
-1 sudu teh esen vanila
-1sudu teh tepung kastad

Cara-Cara
Cairkan cream cheese dan susu cair hingga cream cheese cair sepenuhnya dengan kaedah double boiler. Biar suam.
Satukan telur, susu pekat manis, whipping cream, sunquick, esen vanila dan tepung kastad dalam adunan cream cheese tadi. Gaul sekata. Jangan sampai berbuih.
Tapis adunan ke dalam loyang karamel tadi. Bakar secara water bath selama 40 minit atau sehingga masak pada suhu 160c. Untuk elak permukaan puding hangit, tutup loyang dengan aluminium foil.
Sejukkan dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang. Simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.


PUDING TEMBIKAI





Bahan-Bahan:

1 paket agar2 serbuk 
2 keping roti gardenia *
6 cawan air
1 1/2 cawan gula
1/2 tin susu pekat
1 cawan susu cair
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
cincau dipotong kecil
sedikit pewarna hijau /merah

Cara Membuatnya:

Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.

Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus

Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.

Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.

Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit

Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.

PUDING JAGUNG BERKUAH KASTARD


Bahan-Bahan Untuk Puding Jagung:
1 cawan tepung kastard
3 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin jagung krim
2 1/2 cawan air

Cara-caranya:
1. Campurkan semua bahan di dalam periuk. Kacau rata.
2. Masak di atas api sambil sentiasa dikacau hingga puding likat dan berkilat.
3. Masukkan ke dalam acuan, Sejukkan dulu sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.

Bahan-Bahan Untuk Kuah Kastard:
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung kastard
1 biji telur
2 gelas air
7 sudu besar gula
Cara-Caranya:
1. Campurkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sebati.
2. Masak di atas api sambil sentiasa dikacau sehingga mendidih.
Padam api. Sejukkan.
3. Hidangkan puding jagung bersama kuah kastard. Boleh juga dihiaskan dengan buah-buahan cocktail.
SELAMAT MENCUBA

RESEPI AYAM GORENG MADU





Bahan-bahannya :
● 1/2 ekor ayam - dipotong sederhana kecil/potong 6 atau 4 mahu pun bahagian yg kita suka
● kicap manis
● 2 sudu besar madu

Bahan kisar:
● 2 cm kunyit
● 2 cm halia
● 4 ulas bawang merah
● 4 ulas bawang putih
● 1 btg serai

Cara Penyediaan:


1. Perap ayam bersama bahan kisar, kicap manis,madu dan sedikit garam selama 1 jam.

2. Goreng sehingga ayam masak - warna keperangan.

3. Toskan. Gaulkan sekali lagi bersama madu. Sedia untuk dimakan.

Monday, 20 April 2015

KERABU UDANG SEDAP



BAHAN:
20 ekor udang | dibuang kulit dan urat belakangnya
2 biji tomato | dipotong
1 biji timun | dihiris nipis
1 cawan hirisan batang saderi
5 biji cili padi | dihiris nipis
2 biji jus limau nipis
2 sudu besar sos ikan atau sotong
Sedikita hirisan daun ketumbar
Gula secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Celur udang seketika dan toskan.
2. Dalam sebuah mangkuk besar, satukan sayuran dan udang.
3. Masukkan sos ikan, gula dan perahan jus limau nipis. Boleh ditambah kuantiti sos ikan, gula atau jus limau agar seimbang rasa masin, masam dan manisnya.
4. Gaul hingga rata dan hidangkan
Jika suka, boleh juga ditambahkan hirisan serai dan juga kacang tanah yang telah disangai.

Sumber : Rasa/karangkraf

ROTI CANAI MANJA




Bahan-Bahan
1. 550gm tepung gandum
2. 250ml air
3. 3 sudu makan susu pekat-60gm
4. 1 biji telur – 50gm
5. 1 sudu makan mentega/marjerin(akak tambah 2 sudu)
6. 1 sudu teh garam
* kalau nak rapuh lebihkan mentega/marjerin

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan kedalam mangkuk (akak guna mixer)
2. Uli sehingga adunan menjadi doh yang licin dan lembut.
3. Rehatkan dalam 10 minit.
4. Uli lagi dalam 5 minit.
5. Rehatkan lagi.
6. Ulang sehingga 3 kali. Bahagikan kepada 10 bahagian.
7. Salutkan dengan marjerin. Rehatkan 30 minit.
8. Kemudian bolehlah di tebar (Gaya Bebas)
10. Kemudian gorenglah macam biasa.
Dah siap boleh cicah dengan kuah kari atau apa-apa kuah yg anda minati.


Kredit : Akak KakiNakls

RESEPI MUDAH KEK CHEESE BERSALJI



UNTUK KEK :
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM :
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis

UNTUK TOPPING :
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.


Sumber: Resepi Sheila Rusly

AYAM PERCIK KELANTAN



Bahan-bahannya:-

3 keping bahagian dada ayam
4 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah (tapi lagi sedap kuah pekat sendiri tanpa tepung jagung)
2 inci halia*
4 batang serai, hiris halus*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)

Bahan untuk merebus ayam:-

3 ulas bawang putih, dititik
1 inci halia, hiris
1 keping asam gelugor
Sedikit garam
Air untuk merebus

Cara membuatnya:-

UNTUK KUAH :- Satukan santan dengan bahan kisar halus, kacau rata. Masak dengan api sederhana sambik dikacau selalu hingga kuah pekat dan kelihatan berkilat. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dan matikan api. Ketepikan.
UNTUK AYAM :- Ayam dibersihkan, cuci dan tos. Didihkan air bersama bahan2 untuk merebus ayam. Masukkan ayam tadi dan rebus setengah empuk. Angkat dan toskan.
UNTUK AYAM PERCIK KELANTAN :- Ayam tadi dibakar dengan api sederhana, sambil dibalik2kan. Sapu kuah pada keseluruh ayam tadi sambil terus dibakar hingga ayam masak. Angkat dan tuang baki kuah atasnya sebelum dihidangkan....


Sumber : Resepi Sheila Rusly

RESEPI AYAM GRILL MUSHROOM SOS





Bahan-Bahan (Ayam Grill)

1 ekor ayam (potong 4) 
1 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1cm halia(tumbuk kasar)
sedikit serbuk lada hitam kasar , oregano
Sedikit olive oil/minyak masak

Cara-caranya:-
Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.
Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah.
Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering.
Perap daging paling kurang selama 1 jam. Perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam...memang best
Bakar daging sehingga masak.gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus.

RESEPI MUSHROOM SOS

Bahan-Bahan

Cendawan butang
1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
Sedikit kiub ayam
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1/2 tin air (guna tin prego tu)
Sedikit minyak

Cara-Caranya:-
Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
Masukkan sos carbonara.Tambah air.
Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit je.Kacau hingga pekat.
Sesuaikan rasa.Tutup api


Sumber : Resepi Sheila Rusly