Bahan-Bahan Untuk Puding Jagung:
1 cawan tepung kastard
3 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin jagung krim
2 1/2 cawan air
3 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin jagung krim
2 1/2 cawan air
Cara-caranya:
1. Campurkan semua bahan di dalam periuk. Kacau rata.
2. Masak di atas api sambil sentiasa dikacau hingga puding likat dan berkilat.
3. Masukkan ke dalam acuan, Sejukkan dulu sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
Bahan-Bahan Untuk Kuah Kastard:
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung kastard
1 biji telur
2 gelas air
7 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung kastard
1 biji telur
2 gelas air
7 sudu besar gula
Cara-Caranya:
1. Campurkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sebati.
2. Masak di atas api sambil sentiasa dikacau sehingga mendidih.
Padam api. Sejukkan.
Padam api. Sejukkan.
3. Hidangkan puding jagung bersama kuah kastard. Boleh juga dihiaskan dengan buah-buahan cocktail.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment