Tuesday 21 April 2015

Resepi Kuih Lapis Pandan Sedap



Bahan-bahan :

1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sduu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
4 1/2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam

(Bahan B)

Perisa pandan - boleh juga menggunakan jus pandan
pewarna hijau

Cara Penyediaan

Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.

Bahagikan adunan kepada 2 bahagian

Masukkan perasa pandan dan pewarna hijau dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.

Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan digunakan.

Masukkan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus elama 5 minit.

Lapiskan pula 1 senduk adunan hijau dan kukus lagi selama 5 minit.

Lapiskan lagi adunan putih dan hijau berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 15 minit ).

Sejukkan dan bolehlah dipotong.

No comments: