Monday 20 April 2015

ROTI CANAI MANJA




Bahan-Bahan
1. 550gm tepung gandum
2. 250ml air
3. 3 sudu makan susu pekat-60gm
4. 1 biji telur – 50gm
5. 1 sudu makan mentega/marjerin(akak tambah 2 sudu)
6. 1 sudu teh garam
* kalau nak rapuh lebihkan mentega/marjerin

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan kedalam mangkuk (akak guna mixer)
2. Uli sehingga adunan menjadi doh yang licin dan lembut.
3. Rehatkan dalam 10 minit.
4. Uli lagi dalam 5 minit.
5. Rehatkan lagi.
6. Ulang sehingga 3 kali. Bahagikan kepada 10 bahagian.
7. Salutkan dengan marjerin. Rehatkan 30 minit.
8. Kemudian bolehlah di tebar (Gaya Bebas)
10. Kemudian gorenglah macam biasa.
Dah siap boleh cicah dengan kuah kari atau apa-apa kuah yg anda minati.


Kredit : Akak KakiNakls

No comments: