Tuesday 21 April 2015

SAMBAL GORENG IKAN BILIS TAHAN LAMA



Bahan bahan

Cili Kering 250 grm
Bawang Ros 1 kg (bawang besar pun boleh tapi lama nak kering)
Bawang Putih 2 biji labu
Ikan Bilis 1/2 kg
bahan ikut suka berapa nak letak;
Garam
Gula
Asam Keping

Cara
Goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan
Blander cili kering bersama bawang ros dan bawang putih. Boleh juga digantikan dengan bawang besar tetapi lambat laa nak tunggu sambal menjadi garing..lagi satu bawang ros memberi rasa yang sangat istimewa kepada sambal goreng tersebut..
Panaskan minyak, tumis cili dan bawang tadi hingga kering dan masukkan gula, garam dan asam keping tadi.. dan kacau sehingga sambal menjadi garing..barulaa dimasukkan ikan bilis tadi..
Gaul rata dan tutup api..sejukkan. Baru simpan dalam bekas kedap udara untuk mempertahankan kerangupan ikan bilis tersebut..

No comments: