Tuesday 18 August 2015

Char Kuetiaw Mudah tapi Sedap


Bahan - bahan:

500 gm kuetiau
3 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih [Diketuk]
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos char kuetiau
1 sudu besar kicap pekat
300 gm udang saiz besar
1 cawan air
1 cawan tauge
½ cawan kucai
2 butir telur
Garam secukup rasa [jika perlu]

Cara-cara menyediakannya: 

1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang putih dan cili kisar sehingga wangi.
2. Masukkan sos tiram, sos char kuetiau, kicap pekat dan kacau rata.
3. Masukkan udang dan kacau rata.
4. Masukkan air dan garam [jika perlu]. Apabila mendidih masukkan kuetiau, kucai dan tauge. Kacau rata lagi.
5. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Hidangkan dengan cili jeruk.

Tip
Jika kuetiau kering tambahkan air panas dan kacau rata.

No comments: