Tuesday 18 August 2015

MASAK LEMAK CENDAWAN BUSUT

 

BAHAN-BAHAN : 

30 batang cendawan busut - secukupnya 
Santan kelapa secukupnya 
1 genggam ikan bilis - rendam sekejap 
3 batang serai 
Garam secukup rasa 


BAHAN DITUMBUK LUMAT : 


1 inci kunyit hidup 
10 biji cili api - boleh ditambah atau dikurangkan 




CARA MEMASAK : 
1. Basuh dengan merendam dulu cendawan ni untuk buang semua kekotoran dan bila dah bersih siat-siat cendawan ni serta ditos ketepi kan dulu .
2. Tumbuk lumat semua kunyit hidup dan cili api . Kalau tak mau pedas kurangkan jumlah cili api . 
3. Masukkan bahan ditumbuk ke dalam periuk bersama santan pekat , ikan bilis dan serai dititik . Kacau semua bahan dan masak kuah sampai mendidih . 
4. Masukkan semua cendawan dan garam secukup rasa serta di kacau sekejap . Biarkan sampai kuah mendidih dan sekali sekala kacau kuah . Bila cendawan dah masak boleh la ditutup api dapur.

No comments: