Thursday 25 June 2015

SAMPRIT SUSU DAHLIA MUDAH DAN SEDAP




120g butter (buttercup atau anchor)
50g gula ising
160g tepung jagung
50g tepung castard
1 sudu teh esen vanilla
Beberapa titis pewarna pink
Cara2
1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan esen vanilla. Pukul sebati.
3. Ayak tepung jagung dn tepung bersama.
4. Masukkan tepung ke dalam adunan dan gaul sebati... guna tangan yee..
5. Bahagikn doh kepada 2 bhgn. Bhgn pertama biarkn dgn warna asal. Bhgn kedua dititiskn dgn sedikit pewarna pink dn gaul rata.
6. Kedua2 warna diletakkan secara bersebelahan ke dlm acuan tekan samprit.
7. Tekan di atas loyang yang telah digris.
8. Bakar suhu 160°c selama 20 mnt.
*jangan biarkn doh terdedah pd udara kerana ia akn keras. Klau dh keras mmg susah nak tekan... aKlau terkeras juga, tuang sesudu susu segar (susu kotak)... uli sebati dan cuba tekan dalam acuan... kalau keras lagi, bolehlah tambah sesudu lg... sampai doh kita boleh ditekan dlm acuan tu...
Samprit ni rasanya lemak berkrim, rangup tp cair dlm mulut...
Selamat mencuba...
 

No comments: